Een impulsaankoop

In een van de vissershuisjes wonen Lis en Jesper. Jesper is opgegroeid in Kerteminde en Lis woonde vlakbij in het dorpje Ullerslev. De afgelopen 32 jaar heeft het echtpaar in een klassiek vrijstaand huis in Farum gewoond, maar Lis zag zichzelf niet oud worden in een woonwijk in Kopenhagen. Daarom zijn ze op zoek gegaan naar een huis op Seeland waar ze actief kunnen blijven als ouderen en tijd hebben om te zeilen 

en te reizen wanneer ze maar willen. Maar keer op keer wees Jesper de huizen die ze had gevonden af. Tot ze op een dag op weg waren naar hun vakantiehuis op Funen en Lis een advertentie zag voor een van de vissershuisjes met een kavel direct aan het Kerteminde Fjord. Dezelfde dag nog was er open huis en Lis en Jesper deden ter plekke een bod op het huis.

Ze namen het vissershuisje van 119 m2 in juli 2021 over en zijn in mei 2022 met een uitgebreide renovatie van het huis begonnen. Van het oorspronkelijke huis uit 1887 waren eigenlijk alleen de buitenmuur met uitzicht op de Fiskergade en de puntgevels overgebleven.

Samen met een plaatselijke architect werden er verschillende ontwerpen gemaakt voordat het definitieve interieurplan klaar was. Oorspronkelijk waren de slaapkamer

en badkamer op de eerste verdieping, maar dit werd geschrapt, want zoals Lis zegt: “Hier worden we oud. We hebben het huis dan ook zo ingedeeld dat we de entree, gastenbadkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken, slaapkamer en badkamer allemaal op de begane grond hebben. Het wordt dan kleiner als we de trap naar de woonkamer op de eerste verdieping niet op kunnen.” Er was een vergunning nodig om het achterhuis een meter breder te maken: nu is het huis in totaal 125 m2.

Een houten keuken op maat

Lis en Jesper hadden direct al gekozen voor een houten keuken op maat, in een houtsoort die past bij hun bestaande kersenhouten meubelen en gebeitste eikenhouten eettafel, die een plaatselijke timmerman jaren geleden had gemaakt voor de ouders van Lis.

Bij uno form in Kopenhagen ontmoetten ze interieurontwerpster Mathilde Melander, een perfecte match voor het echtpaar.

Zij raadde een keuken van walnotenhout aan die patineert in een prachtige gouden kleur die bij de meubels van Lis en Jesper past. Het walnotenhout vormt een mooi contrast met de travertijnen werkbladen en kranen van gebruind messing en geborsteld koper.

Dezelfde kleuren en materialen komen terug in de bijkeuken en garderobekast, waar achter de witte deuren prachtige lades in massief walnotenhout schuilgaan. 

“Mathilde heeft ons geholpen met het hele interieurontwerp – ook met de keuze voor de vloeren, tegels, verlichting, spiegels en handgrepen – en wij zijn blij dat er herhaling zit in het ontwerp en de materialen en dat het een elegant geheel vormt in het hele huis.”
Lis Lau

De opdracht was om een esthetisch evenwicht te creëren tussen de lichtheid van het vissershuisje en een optimale opbergruimte. Daarom had het keukenontwerp mooie vitrinekasten met ruimte voor wijnglazen en serviesgoed en met ruime lades en hoge kasten. De extra hoge lades uit de Copenhagen-collectie hebben een interne hoogte van 34 cm, zodat je ook hoge dingen rechtop in de lades kunt zetten.

In de bijkeuken staat de wasmachine ingebouwd achter een deur om een elegante uitstraling te creëren en als meubelstuk in het open interieur naar voren te komen. In de slaapkamer creëren de verschillende hoogtes onder het schuine plafond extra opbergruimte.

Vanuit de badkamer is er een deur naar de achtertuin. Jesper vindt het heerlijk om op zijn eigen strand te kunnen overwinteren.

Net buiten de badkamer heeft hij een buitendouche geïnstalleerd die het hele jaar door warm water heeft. 

Je hebt tijd nodig om hier te kunnen wonen

Alle gebouwen op het terrein moeten behouden blijven, dus is het kleine achterhuis bij het fjord, dat vroeger een varkensstal was, nu de brouwerij van Jesper geworden. Hier kan hij zijn passie om champagnecider en wijn te brouwen tot uiting brengen.

Direct achter de brouwerij heeft Jesper een hotel gemaakt voor eidereenden. Aan de nieuwe steiger kun je genieten van het fjord en alles wat het te bieden heeft.

Op Melen, de kleine zandbank aan de monding van het Kerteminde Fjord, heeft 

Jesper oesters geplukt voor het nieuwjaarsdiner. Nu is het fjordbotseizoen. Nu moet hij alleen nog kennis opdoen bij plaatselijke vissers om zijn nieuwe garnalenvallen in werking te stellen.  

Het echtpaar heeft er nog geen spijt van dat ze naar Funen zijn teruggekeerd en het vissershuisje aan het fjord hebben gekocht. "We voelden ons vanaf het begin welkom hier. Iedereen praat met elkaar. Maar je hebt wel tijd nodig om hier te kunnen wonen", lacht Lis.

Meer informatieHier leeft

Lis en Jesper Lau

Waar

Denemarken