Peter en Marie-Louise waren al goed bekend met het huis. Het is een architectonisch hoogstandje uit de jaren ‘70 in prachtig gele bakstenen met grote glaselementen en unieke zwart-groene dakpannen. Achter de in tact gebleven gevel was de charme echter verdwenen door gladde gipsen plafonds en grote keramische tegels. Het echtpaar ging daarom aan de slag om het huis zorgvuldig te renoveren, zodat de details uit de periode konden ontdekt en benadrukt worden.

De oorspronkelijke architectonische kwaliteiten zijn versterkt door de zichtbare structuren te benadrukken, de plafonds met lijstwerk te herstellen en nieuwe eiken vloeren te leggen die een prachtige combinatie vormen met met de oorspronkelijke leistenen vloeren.

Een klassieke keuken op maat

De keuken op maat van uno form stond al in het huis toen Peter en Marie-Louise het overnamen. Deze was vervaardigd in een klassieke uitvoering in beukenhout met fronten van wit laminaat. “De keuken bestond simpelweg uit uitstekende elementen en een klassiek ontwerp dat prachtig bij het huis past, en toen we naar nieuwe keukens gingen kijken, werd al snel duidelijk dat een nieuwe variant niet kon tippen aan de kwaliteit van deze ambachtelijke keuken”, zegt Marie-Louise.

Het echtpaar wilde echter het beukenhout en het witte laminaat vervangen door eikenhout. Via de vorige eigenaren kwamen ze zo in contact met Steen Asbjørn van uno form Kopenhagen, die de keuken van het huis had ontworpen. Samen creëerden ze een nieuwe look, die tegelijk de jaren ‘70 ademde, door de meeste kasten te hergebruiken, een paar nieuwe toe te voegen en de frontlijsten, latten en panelen van massief eikenhout te laten maken in plaats van beukenhout.

De jaren ‘70 markeerden het begin van de keuken-eetkamercombinatie zoals we die nu kennen en Peter en Marie-Louise besloten al snel om de muur tussen de keuken en de woonkamer te verwijderen. Waar vroeger de hoge kasten stonden, staat nu een mooi en functioneel meubelstuk met een geïntegreerde BORA Professional 3.0 kookplaat en afzuigkap. Het aanrechtblad is gemaakt van massief 8 mm staal met een krommend oppervlak en heeft een lichte en zwevende uitstraling gekregen door een zwarte eikenhouten lijst van 10 mm die tussen de kasten en het aanrechtblad is gemonteerd.  

De hoge kasten werden verplaatst naar een bestaande nis in de keuken. Om de huiselijke look te benadrukken, werd een zwarte, ingetogen schaduwlijst met luchtopening om de kasten heen geïnstalleerd. Zo worden de klassieke, massieve frontlijsten benadrukt en is een ventilatierooster niet meer nodig.

Kwaliteit geeft de keuken een lange levensduur

Duurzaamheid gaat niet alleen over materiaal. Het ontwerp is minstens zo belangrijk. Een tijdloos en compromisloos ontwerp gaat tientallen jaren mee.  

Arne Munch ontwierp de Classic-keuken in 1968 vanuit zijn visie dat deze functioneel moest zijn én er fraai uit moest zien. Meer dan 50 jaar later is het ontwerp niet veranderd. Daarom is het mogelijk om alleen de frontlijsten en latten te vervangen en eventueel extra kasten toe te voegen, terwijl de kasten en lades die het niet hebben begeven, kunnen worden hergebruikt. Zo krijgt de keuken een langer leven en wordt bespaard op het grondstoffengebruik, wat goed is voor de planeet.

Voor Peter en Marie-Louise voelde het niet goed om een klassieker bij het grofvuil te zetten en Marie-Louise is dan ook blij dat de oorspronkelijke keuken nu aan zijn derde leven bezig is. “De keuken die de vorige eigenaren begin jaren 2000 hadden geïnstalleerd, was een showmodel en had dus al een eerste leven achter de rug in een uno form-showroom. Nu krijgt de keuken weer een nieuw leven – en de beukenhouten en witte laminaatfronten krijgen dat ook, want die zijn gekocht door een gezin voor een nieuw keukenproject”, besluit Marie-Louise.

Meer informatie



Waar?

Door architect ontworpen huis uit de jaren 1970 in Denemarken