Keuken, badkamer en garderobe
115
Op een unieke locatie in Nordhavn, dat voorheen deel uitmaakte van de Vrijhaven van Kopenhagen, bouwt PFA een compleet nieuw stedelijk gebied dat bestaat uit twee duurzame appartementengebouwen, twee bedrijfspanden en een hotel. Het gebied, dat ook wel bekend staat als Redmolen, werd ongeveer 100 jaar geleden aangelegd en vormde van oudsher een belangrijk deel van de haven voor de opslag van olie en brandstof.
De twee appartementengebouwen met in totaal 115 woningen zijn ontworpen door Henning Larsen Architects, die zich liet inspireren door de geschiedenis van de haven, het daglicht, de reflecties van het water en de uitgestrekte hemel. “De rode bakstenen zijn een duidelijke verwijzing naar de industriële havengebouwen uit het verleden en herinneren ons eraan dat het gebied ooit heel anders was. Het is belangrijk om voor de toekomst duidelijk te maken dat hier niet altijd woningen hebben gestaan”, zegt Louis Becker, partner en directeur bij Henning Larsen Architects over de visie en architectuur.
"Nordø maakt de wijk Århusgade compleet. De visie voor Nordø ligt dan ook in het verlengde van de algemene visie voor Nordhavn, met een eigen karakter op basis van de lange geschiedenis en de exclusieve identiteit van het gebied. De geschiedenis van de haven en de kwaliteiten van het gebied zullen in combinatie met de stedelijke ruimten en gebouwen van de toekomst een unieke wijk vol sterke contrasten opleveren: Nieuw ontmoet oud. Klein ontmoet groot. Dicht ontmoet open. Donker ontmoet licht. Geraffineerd ontmoet robuust en stad ontmoet water. De nieuwe architectuur ontleent haar inspiratie aan het klassieke flatgebouw van Østerbro en de silo’s die getuigen van de geschiedenis van het gebied als industriële haven”, zegt Louis Becker.
De kopers konden kiezen uit vier designlijnen die Henning Larsen Architects in nauwe samenwerking met uno form speciaal voor Nordø had ontwikkeld. Ook hier lag de nadruk op het creëren van iets bijzonders met hoogwaardige materialen en kleuren uit een Scandinavisch palet.
De designlijn #Nordø is geïnspireerd op de visie op Nordø zelf, met verwijzingen naar de havengeschiedenis van de plaats, de hemel en de stad.
#Nordic Nature symboliseert het licht, de lucht en de geur van de Scandinavische natuur aan zee, terwijl #København is geïnspireerd op de statige wijken van Kopenhagen, waar zorgvuldig uitgekozen kleurschakeringen en exclusieve materialen als messing en marmer doen denken aan de trotse ambachtelijke tradities en geschiedenis van de stad. De industriële rauwheid van de haven vormt het decor voor #Urban, waar de compromisloze en eenvoudige materiaalkeuze van staal en grafische zwarte oppervlakken de functionaliteit, esthetiek en strakke lijnen ondersteunen van de appartementen, die uitnodigen om in het moment te leven.
Alle vier de designlijnen, met meubilair uit de Avantgarde, Shaker en Copenhagen collecties van uno form, waren te zien in de exclusieve showroom van Nordø en makelaar Lützau in Nordhavn. In latere ontmoetingen met de binnenhuisarchitect van Henning Larsen werden klanten persoonlijk begeleid bij hun keuze voor een designlijn.
“Het project onderscheidt zich sterk van vele andere projecten”, aldus Carina Lützau.
“De woningen worden gebouwd met exclusieve materialen van zeer hoge kwaliteit en zijn gericht op een veeleisende doelgroep die de nadruk legt op smaakvolle en hoge kwaliteit in zowel de architectuur als de inrichting van de afzonderlijke woningen. De vier zeer verschillende designlijnen omvatten elk zeer verschillende appartementen – en zijn tevens duurzaam omdat klanten al in een vroeg stadium de designlijn hebben kunnen kiezen die bij hun persoonlijke stijl, smaak en meubilair past, en bijvoorbeeld niet de keuken vervangen zodra ze er gaan wonen”, aldus Carina Lützau.
Duurzaamheid stond voorop in het Nordø-project, dat DGNB-gecertificeerd is op goudniveau. Een DGNB-certificering betekent dat een holistische benadering van duurzaamheid werd toegepast bij de werkzaamheden, waarbij tijdens
de ontwikkeling en bouw rekening wordt gehouden met ecologische, sociale en economische aspecten van duurzaamheid.