Jaren 60-stijl met passie

Voor de villa met functionalistische architectuur uit 1956 staat een Bahama Golden Range Rover uit 1976, het enige automodel dat ooit in het Parijse Louvre is tentoongesteld als meesterwerk van industrieel design.
Keukenmodel
Classic
Hout
Walnoot

In de funkis villa in Haugesund woont Haakon Laastad, derde generatie in het familiebedrijf Laastad & Co. Hij is ook de man achter de ‘Laastad Classics’, een exclusieve autocollectie waarbij de collectiestukken zorgvuldig worden uitgekozen op basis van hun design en originaliteit.

Hier staan auto's met een sterk design uit verschillende tijdperken, van onder meer Bertone en Pininfarina. En ze bevatten vaak directe verwijzingen naar klassieke films en series, zoals James Bond, Back to the Future en Miami Vice.

Haakon Laastad op weg naar zijn werk in zijn Range Rover
Een man en zijn klassieke auto

Deze criteria gelden ook voor het interieur van de functionalistische villa die Haakons grootouders in 1956 door architect Thorvald Solheim hebben laten ontwerpen. Als je door de originele teakhouten deur loopt, waan je je in een van de vroegere James Bond-films, zoals Casino Royale of Diamonds Are Forever.

De teakhouten wanden van de hal en de garderobe-nis vormen een origineel decor voor een mannelijk interieur met de nadruk op Scandinavische designklassiekers in teak, walnotenhout en palissander en in kleuren die zijn geïnspireerd op de jaren 60 en 70.

De teakhouten panelen aan de wanden in de inkomhal en garderobenis vormen een origineel decor voor een mannelijk interieur met focus op Scandinavische designklassiekers in teak, walnoot en palissander
Haakon Laastad
Vanaf de entree leidt de originele trap uit 1956 naar beneden naar het privégedeelte van het huis met slaapkamers en badkamer

Klassieke upgrade

Toen Haakon in 2011 het huis overnam, waren de verbouwingen uit de jaren 70 en later nog duidelijk te zien. Om een flow van grote, open ruimtes te creëren, heeft Haakon het huis grondig laten renoveren en moderniseren, met respect voor de oorspronkelijke bouwstijl. Veel van de originele details zijn behouden, maar de indeling is op zijn kop gezet en er zijn enkele kleine kamers samengevoegd. Na de renovatie ziet de woning er functioneel en toch origineel uit, waarbij er opnieuw een jaren 60-sfeer is gecreëerd. Haakon is blij dat het licht nu helemaal doorloopt en dat hij vanaf de voordeur het hele huis door kan kijken.

Vanaf de eettafel, een ontwerp van Hans J. Wegner, heeft Haakon aan de ene kant uitzicht op zee en aan de andere kant op de Classic keuken van uno form, die is ontworpen door Arne Munch in 1968.

”De keukenideeën van Arne Munch waren even eenvoudig als briljant. Ik heb het altijd fijn gevonden om te mogen kijken naar iets wat tijdloos is. Een tijdloos design is een investering en klassiekers raken nooit uit de mode”, zegt Haakon Laastad.

De handgemaakte keuken in walnoot is mannelijk ingericht in pure Mad Men-stijl, met een teakhouten kruidenrekje uit de jaren 60 als blikvanger aan de wand. Het kruidenrekje is ontworpen door het Deense Digsmed Design en Haakon heeft het effectief in een aflevering van Mad Men voor het eerst gezien.

Uitzicht vanuit de woonkamer naar de eetkamer met Hans J. Wegner tafel en Eames stoelen
Haakon Laastad heeft altijd graag zijn ogen laten rusten op wat tijdloos is. Tijdloos design is een investering en een klassieker raakt nooit uit de mode
Vanaf de eettafel ontworpen door Hans J. Wegner heeft Haakon zicht op het klassieke keukenontwerp van uno form, ontworpen door Arne Munch in 1968
”Een tijdloos design is een investering en klassiekers raken nooit uit de mode”
Haakon Laastad
Aan de muur in de eetkamer hangt een olieverfschilderij uit 1973 geschilderd door de Noorse schilder Erling Hodne, samen met werken van recente Noorse kunstenaars en een enkele vlooienvondst. Een pretentieloze mix die het dressoir bekleedt met palissander, ontworpen door de Noorse meubelontwerper Fredrik A. Kayser.

Maximalisme

In het hele huis creëren designklassiekers een exclusief en tijdloos gevoel. Arne Jacobsen, Poul Kjærholm en Louis Poulsen zijn geliefde ontwerpers en de klassiekers worden gecombineerd met voorwerpen die al vanaf de tijd van zijn grootouders in huis staan en enkele zorgvuldig uitgezochte spullen van rommelmarkten.

Aan de mintgroene muur in de bibliotheek hangen de oorspronkelijke bouwtekeningen van het huis ingelijst, zij aan zij met zwart-witportretten van zijn grootouders en geflankeerd door Poul Kjærholms salontafel PK 61.

Vanuit de bibliotheek heeft Haakon vrij zicht op de garage, waar de grote raamkozijnen de auto bijna als een kunstwerk omlijsten
”Scandinavisch design heeft lijnen en materialen die mij aanspreken. Ik ben helemaal niet minimalistisch en geloof dat voorwerpen sfeer en warmte creëren. Toen ik in de jaren 90 in Oslo woonde, kon ik mijn ogen uitkijken in een huis waar je kunst, beeld en design kon verkennen en waarbij je steeds nieuwe details ontdekte. Dat heeft mij enorm geïnspireerd”
Haakon Laastad

Kunst in het bloed

In de zwarte Montana-boekenkast in de bibliotheek staat een schaalmodel van de Range Rover in zijn lievelingskleur Bahama Gold. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Haakon vrij zicht op de garage, waar de grote raamkozijnen de auto bijna als een kunstwerk omlijsten.

Kunst neemt over het algemeen veel ruimte in beslag in het huis van Haakon. Zijn grootmoeder was kunstenares en aan de muur in de eetkamer hangt een olieverfschilderij uit 1973 van de Noorse schilder Erling Hodne.

Het hangt nog op precies dezelfde plaats als toen Haakon als klein jongetje bij zijn grootouders op bezoek kwam. Haakon is blij dat het er nog steeds hangt, nu te midden van werken van recentere Noorse kunstenaars en een enkele vondst van een rommelmarkt. Een pretentieloze combinatie die past bij het palissander dressoir, ontworpen door de Noorse meubelontwerper Fredrik A. Kayser.

Kunst neemt over het algemeen veel ruimte in beslag in het huis van Haakon Laastad

James Bond-fan

Vanuit de hal leidt de originele trap uit 1956 naar het privégedeelte van het huis beneden met slaapkamers en een badkamer. De badkamer is ingericht in het originele Classic-design van uno form in walnotenhout en smaragdgroene mozaïektegels die passen bij de klassieke poster van Trouville. De poster van Trouville doet Haakon denken aan Haraldshallen, het iconische zwembad in Haugesund met okergele, turquoise, lichtblauwe, roze en lichtgrijze kleuren dat eind jaren 60 is ontworpen door de Noorse architect David Sandved.

In de grote hal op de begane grond hangen posters van de laatste James Bond-film, No Time to Die. Sinds Roger Moore tijdens het filmfestival van 1985 naar Haugesund kwam en in de Volvo 760 GLE van Laastad reed, is Haakon een fervent James Bond-fan. Een universum en een merk dat Haakon inspireert omdat het een personage, een stijl en een

concept is dat al meer dan 50 jaar overeind is gebleven. Het is de perfecte balans tussen het tijdloze en esthetische, en het blijft zich tegelijk evolueren en is hypermodern.

Badkamer in walnoot met mannelijke details
Haakon Laastad met zijn twee Siberische Husky-honden
Mannelijke badkamer in walnoot
Haakon Laastad met de twee Siberische Huskies Orion en Cooper in Kvalsvik

Meer informatie



Hier leeft

Haakon Laastad

Waar

Haugesund, Norwegen